Codi de seguiment google analitics

16 de desembre del 2011

Un submarí a les estovalles (Diari Ara Especial aniversari)

Narcís Monturiol va ser inventor, activista, editor, utòpic i, sobretot, emprenedor. El seu submarí Ictineu I va navegar durant dues hores i vint minuts    el 1859. Gairebé cent cinquanta anys després, el 2007, naixia Submarins Ictineu, SL. Una colla   d’enginyers van decidir construir un petit submarí  civil, que pogués baixar a profunditats de 1.200  metres (n’hi ha menys d’una dotzena que ho puguin fer al món). Innovant en el disseny, en els components, incorporant-hi braços robòtics,    sondes i sensors. Un submarí com el de les  pel·lícules, amb una cúpula multivisió de metacrilat,  per fer estudis científics, filmacions i també per  fer    turisme. Segons ells, que en saben, hi ha 140 submarins civils en actiu. A la Mediterrània, només n’hi ha cinc que puguin baixar a més de 100 metres de fondària. El nom del nou submarí no podia ser més intencionat: Ictineu3.


Quan en Josep Planas em va explicar el projecte naixent, vaig somriure, escèptic. Però vaig conèixer al Pere Forès, alma mater del projecte,  i vaig comprendre i compartir l’entusiasme d’en Josep. En Pere té un projecte vital. Sap, des de ja no sap quan, que ha de construir un submarí. El té al cap, l’ha visualitzat milers de vegades. Ha estudiat, ha viatjat per conèixer i engrescar en el seu projecte a les primeres espases tecnològiques del sector i amb industrials perquè innovessin per a ell. S’ha associat amb un equip de primera.

Determinació, convicció, capacitat, rigor, passió, visió, treball en equip, tossuderia i capacitat de seducció. Vaja, emprenedoria.

Ictineu Submarins, SL inicia la construcció de l’Ictineu3 a partir de fons públics i privats destinats a la recerca i la innovació. La ciutadania ha tingut accés al procés de construcció a les Drassanes de Barcelona durant dos anys. Allà s’han compilat amb cura d’artesà artefactes d’últimíssima generació.

Els darrers detalls s’estan acabant a Sant Feliu de Llobregat, les proves de pressió estan fetes, queda poc. Es manté la previsió d’avarament per al febrer de 2012. Però falten els darrers 200.000€ per fer-lo realitat. Han iniciat allò que tota la vida se n’ha dit subscripció popular, però que alguns ja només coneixen com a crowd funding. Per 50€, pots tenir el teu nom al carenat .En poc més d’un mes, han respost a la crida virtual més de 60 persones que han aportat 25.000 €. L’Ictineu3 navegarà per les profunditats del Mediterrani i ens ajudarà a conèixer i a comprendre millor els secrets més ben guardats del nostre petit racó de món.

Aquesta és una història d’emprenedoria i de futur. L’èxit estic convençut que arribarà, la pervivència ja es veurà. El que ja ningú li pot prendre a Ictineu son els somnis acomplerts, la innovació, la reinvenció, l’ocupació de nous espais. També ho tenen moltes altres iniciatives en el camp de la tecnologia ambiental i l’economia verda que estan avançant amb dificultats però amb determinació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada