Codi de seguiment google analitics

11 de juny del 2012

Una llei de canvi climàtic catalana. Molta feina per al segon tram de la legislatura!



Estic satisfet. L’HC Recoder ha comunicat en roda de premsa aquest matí que està preparant una llei de canvi climàtic per Catalunya. És l’evolució lògica i sensata dels processos iniciats al 2004 en el sector del mercat de drets d’emissions i el 2006 amb la creació de l’Oficina de Canvi Climàtic, la Comissió Interdepartamental i el Pla Marc de Mitigació i el Programa d’Acords Voluntaris. Molt bé. Seguir aquesta línia d’acció és una decisió lògica i sensata que honora al HC Recoder, que reconeix la feina feta i que l’ha continuada reimpulsant els acords voluntaris i amb el nou pla d’energia i canvi climàtic 2013-2020 (per bé que només parla del sector energètic que és el 70% de la feina, caldrà complementar-la amb els altres sectors) i el recent esborrany d’estratègia catalana d'adaptació canvi climàtic. També estic satisfet perquè l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic treballa a ple rendiment i el SMC ha aprofundit la regionalització d’escenaris climàtics, molt necessari.

Els objectius de la llei són plenament compartibles:

a)      Aclarir i fer més sòlid el marc competencial
b)      Establir nivells de referència propis per analitzar els esforços del país
c)      Coordinació amb el món local (que està treballant en l’àmbit del Pacte d’Alcaldes en silenci, però amb decisió)
d)      Reforçar el posicionament internacional de Catalunya (membre del Climate Group i co-presidència de la Xarxa de Governs Regionals pel Desenvolupament Sostenible des de 2009/10)
e)      Introducció d’incentius per facilitar actuacions de mitigació i adaptació
f)        Coordinació intersectorial
g)      Reforç del vincle entre mitigació i adaptació

He fet una consulta d’emergència per twitter i @carlescampuzano, @AlfredBosch i @HerreraJoan estan d’acord en promoure la llei al Parlament i @JTerradas diu que concertant objectius a una segona Convenció de Canvi Climàtic, se’n pot parlar.

Cal tenir en consideració que una llei s’aprova al Parlament. El Govern la impulsa, però aquest govern no té majoria al Parlament i l’haurà de bastir. Sembla que pot trobar suports ferms, però haurà de treballar per arribar a acords. Espero que també els tingui provinents de la societat civil. Amb mi ja s’hi pot comptar, si anem de debò.

L’Antonio Cerrillo (@acerrillo3) parla en el seu article d’urgència sobre un “repte” al govern espanyol en impulsar una llei catalana. Més aviat em sembla que l’HC Recoder repta a la seva coalició –que mai ha parlat d’una llei de canvi climàtic, ni en el programa electoral ni fora. Benvinguda sigui, espero que guanyi aquest pols, el país ho necessita.

Per fi ens posariem en línia amb Escòcia, Quebec, Califòrnia, Alemanya, Gran Bretanya, França... que ja tenen lleis pròpies i específiques. Una gran notícia i un magnífic senyal al mercat.

Tanmateix, una prevenció, que espero que s’esvaneixi els propers mesos. La llei no està feta ni pensada, s’inicien els treballs al 2012 per a tenir-la “en aquesta legislatura”. Ui! No perdem el temps, que la legislatura no sabem quan durarà. Queda poc temps per aprovar i posar en marca un Pla de l’Energia i el Canvi Climàtic de 800 planes sense prioritats –cosa que suggeria de fer el Sr. Bjorn Stigson (ex President del World Business Council for Sustainable Development, nou membre del CADS a preguntes de @XavierBosch a l’Agora), una estratègia d’adaptació al canvi climàtic que ara es comença a discutir, i una estratègia d’economia verda que es presenta al darrer i número de la revista Medi Ambient i Tecnologia i que encara no hem vist públicament. Molta feina a fer –i tota molt necessària. Que no sigui un bluff, si us plau, no ens el podem permetre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada