Codi de seguiment google analitics

16 de desembre del 2010

Publicat el Segon Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya

L'any 2003, un grapat de científics es van aplegar al voltant del CADS i amb la col·laboració de l'IEC van impulsar el primer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, publicat el 2005. Quan van començar, no hi havia cap, cap política de clima al govern de Catalunya i el concerniment social era ben poc estès. Des de llavors, aquest grup ha continuat treballant i molts d'altres científics han integrat el clima en la seva recerca. S'ha creat l'Institut Català de Ciències del Clima (IC3), el clima és un àmbit prioritari del Pla nacional de Recerca. El Servei Meteorològic de Catalunya té un programa climàtic de recerca sobre projecccions regionals. El Doctor Canadell, des d'Austràlia, dirigeix el programa internacional The Global Carbon Project...

Entre els dos informes, política i acció de govern: oficina catalana de canvi climàtic; comissió interdepartamental; convenció catalana, pla marc de mitigació (185 accions en marxa; estudis de base per al pla d'adaptació: programa d'acords voluntaris (50 empreses i entitats estan treballant per integrar-si, 10 ja ho han fet) Les emissions baixen des de 2005. Un canvi substancial.

Ara bé, com he comentat a la presentació: només hem fet que posar-nos al dia, ens hem normalitzat. Estem en sintonia amb Europa i amb el nostre compromís amb el món -ja era hora! Però el gran repte -l'autèntic repte- és aconseguir el canvi de model econòmic que ens permeti sortir de la crisi en base a una economia baixa en carboni. Estem preparats, però hem de treballar plegats, a casa, des de la societat civil, l'empresa i el govern. Gràcies als 90 autors i els 50 revisors que han participat en l'informe sota la coordinació de'n Josep Enric Llebot. I tots els científics que hi estan treballant. Això ja és una sèrie, el tercer, per al 2015.

Respecte a les 1.000 pàgines de contingut; molta més solidesa i parametrització i una conclusió: Catalunya i la Mediterrània són molt vulnerables i els impactes ja es poden sentir. Treballem per mitigar -ens legitima per exigir una acció internacional concertada- i definim una bona estratègia d'adaptació. Molta feina feta, molta per fer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada