Codi de seguiment google analitics

17 de novembre del 2010

Cap de Creus-Paratge de Tudela: Aquí hi havia els 443 edificis del Club Mediterranéé: Deconstrucció, restauració, recomposició, ja no és una idea, és un fet.

Un parèntesi a la sèrie que havia començat (demà segueixo). Abans d'ahir vaig ser al Paratge de Tudela, al Cap de Creus. S'ha acabat la deconstrucció total dels 443 edificis del Club Mediterranéé i s'ha retornat l'espai a la seva configuració inicial. Un espai de geologia i un paisatge salvatge, inspirador. S'ha eliminat la vegetació al·loctona, s'ha dissenyat un projecte paisatgístic de gran nivell, des del meu punt de vista, i s'ha realitzat una deconstrucció curosa.

A mitjans dels noranta, treballant el Pla Territorial de Mallorca, sentia un grup d'urbanistes de l'illa que preconitzaven la deconstrucció. L'alcadessa Nàjera havia enderrocat un hotel a Calvià. Per què no estendre la idea?, deien. Doncs bé, quinze anys després, això ha estat un fet a Catalunya. Un exemple paradigmàtic. No és suficient amb integrar objectius i criteris ambientals als artefactes que construim avui, és necessari recuperar la funcionalitat dels nostres sistemes naturals, dels nostres paisatges després de dècades de menysteniment. És possible fer-ho. Ja no només deconstrueix en Ferran Adrià a la cuina, el laboratori del Cap de Creus -on també s'instal·là el primer molí eòlic de la Península Ibèrica- torna a mostrar-nos el camí del futur, de la innovació.

I cal afegir-hi un component econòmic. La deconstrucció i la restauració ha significat una inversió de 8 milions d'euros: feina per enginyers, geòlegs, paisatgistes, biòlegs i ambientòlegs, empreses (de-)constructores, gestors de runes i residus... PIB del bò. Hi ha camp per a una indústria de la restauració territorial i paisatgística?. Estic convençut que ens vindran a veure des de molts punts de la Mediterrània. Ens passarà com l'hotel de Calvià, que va ser una flor que no va fer estiu?. D'entrada, val la pena anar-ho a veure...per creure.


Aquí hi havia el Club Mediterranée (443 edificis + equipaments)


P.D. I fer-ne promoció!, Per què al nostre país no ens volem adonar que tenim les capacitats per a tornar a l'avanguarda d'Europa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada